maanantai 14. syyskuuta 2015

#107 Uuden oppimista

Perjantai (4.9) Menin siskoni kanssa tallille ja ensimmäiseksi haimme Läiskän tarhasta. Poika oli kiltisti ja pian olimmekin saaneet pojan harjattua ja varustettua. Lähdimme maneesiin ja minä ratsastin ensin. Alkuun kävelin tietenkin pitkin ohjin suurinpiirtein kymmenen minuuttia, jonka jälkeen keräsin ohjat ja aloin työstämään poikaa käynnissä. Alkuun oli melkoinen hakeminen, että päästiin edes jotenkin oikein päin menemään. Takaosa oli melko hyvin mukana heti alusta, jopa väistöissä se oli hyvin mukana. Pysähdykset sujui ongelmitta, parin pysäytyksen jälkeen Laikku pysyi alhaalla pysähdyksen aikanakin, eikä pää noussut taivaisiin. Ainakin sen kymmenen minuuttia tätä teinkin, joten aloin ravaamaan.


Ravissa tein paljon voltteja, takaosan siirtoa sisälle sekä ulos ja etuosalla tein samoin, rentoon alaspäin oloon pyrin koko alkuverkan ajan. Tein ravissa siirtymisiä ja aloin pikkuhiljaa ottamaan tuntumaa paremmin ulkoavuille. Temmon vaihteluja tein ensin volteilla, jonka jälkeen siirryin tekemään niitä uraa seuraten. Suoralla poika yrittää helposti lähteä pois avuilta, mutta hetken työskentelyn jälkeen pysyi poika nättinä pakettina niin uralla, kuin volteilla. Ensin väistöissä takaosa ei tullut mukaan, seuraavalla kerralla takaosa johti liikettä, sitten se onnistuikin varsin mallikkaasti.


 Laukassa menimme ensin rentoa, melko reipasta laukkaa, tässäkin pyrin alaspäin rennosti.  Otin pari kierrosta molempiin suuntiin, jonka jälkeen kokosin ohjia hieman enemmän ja aloin työstämään laukkaa paremmaksi. Takaosa tunki hieman sisälle, joten sitä piti tarkasti ratsastaa sisäpohkeella. Laukassa tein tempon vaihteluita, jotka onnistuivat todella hyvin, istunnalla sain laukan hiljentymään ja suoraan käyntiin. Mahtava fiilis! Tietenkin kokeilin uudellee, ja kyllä se onnistui nytkin, ajatuksena oli istunnan avulla laukasta saada hidas ja siitä suoraan käyntiin. Tein myös laukkan nostoja käynnistä ja pysähdyksestä, laukka nousi joka kerta heti ja rennosti. Hetken käveltyä ajattelin kokeilla laukan vaihtoa niin, että ensin otan hitaamman laukan jonka jälkeen vaihdan asetuksen ja avut ja pyydän reippaamman laukan. Kokeilin pienellä epäilyllä tätä, mutta suurena yllätyksenä laukka vaihtui! Alkuun hämmästelin asiaa ja toki kehuin poikaa kovasti. Mieli teki kokeilla uudelleen vaihtoa, mutta samalla ajattelin, että se tuskin onnistuu toisesta suunnasta. Yritin ja kyllä laukka vaihtui! Vaihdoin laukan pari kertaa ja olin ilosta haljeta. Tunne oli mahtava kun löydettiin vihdoin nappulat laukan vaihtoon. Annoin pojan kävellä ja riemuitsin suuresti tästä onnistumisesta. Hetken käveltyä otin ravin, venyttelin pojan molempia kylkiä, oikea puoli oli kankeampi, mutta hetken mietittyä alkoikin poika venymään paremmin. Tein parit siirrot tavoitteena pitää poika matalana ja rentona läpi siirtymisien. Tuo onnistui mukavasti, hetki vielä ravailua rentona jonka jälkeen kävelin jonkin aikaa, kunnes Jenni pääsi selkään. Tällä kertaa Jenni käveli loppukäynnit, jotka olivatkin melko pitkät. Tallissa huuhtelin hikistä poikaa ja kylmetin jalat. Taidettiin jättää poika sisälle ja siivosin karsinan samalla kun Jenni siivosi tarhan. 

Launatai (5.9) Menin tallille molempien siskojeni kanssa, sekä Minna oli mukana. Tallitien päässä nähtiin kolme peuraa.
 Tallilla hain Laikun tarhasta ja hyppäsin selkään, jotta en unohtaisi tätä taitoa, jonka olen vasta oppinut jotenkuten. Kuntoon laitettaessa poika hieman kiukutteli, mutta kiltisti antoi kaiken tehdä. Minna ratsasti ensin ja alkukäyntien aikana laitoin koulukirjaimia, jotta tehtäviä olisi helpompi antaa. Alkukäyntien jälkeen alettiin tekemään käynnissä tehtäviä, peruutuksia, pysähdyksiä,voltteja sekä väistöjä. Pientä hakemista oli molemmilla ja ravissa tehtiin yksinkertaisia tehtäviä. Lisäykset eivät meinanneet millään onnistua, poika ei halunnut esittää suurempaa ravia. Väistöissä takaosa ei tullut mukaan, kummassakaan suunnassa. Laikku yritti kaikin tavoin luistaa väistöissä joten sitä sitten pariin otteeseen otettiin, niin että väistö tuli kunnolla koko kropan läpi. Käyntiin siirtymiset tuli tasaisena, kaarevan uran ratsastus tuli hyvin, asetus vaihtui oikeassa kohdassa, sekä pysyi läpi tehtävän alhaalla. Ravin jälkeen otettiin laukka, ensin pari kierrosta kumpaankin suuntaan rennosti ja hyvää istuntaa hakien. Sen jälkeen aloimme pitkillä sivuilla hidastamaan laukkaa, alkuun ei meinannut pidätteet mennä läpi, eikä istunta hidastanut laukkaa, joten poika käytti tilaisuuden hyväksi, eikä laukka hidastanut. Harjoitusta tehtiin niin kauan, että laukka oli hitaampaa ja silti pyörivää. Laukassa tehtiin pari kertaa siirtymisiä raviin. Ravissa tehtiin vielä kiemuroita ja voltteja. Laukka, ravi ja käynti asiat tehtiin molempiin suuntiin, vaikka en sitä erikseen mainitsisikaan.

 Hetken kävelemisen jälkeen menin itse selkään ja Niina piti minulle hetken tuntia. Tein enimmiksilteen laukka työskentelyä, tempon lisäämistä ja hidastamista. Hidastamisessa kun muistin itse istua kyytiin ja pitää takaosan liikkeessä, niin laukka tuli kivaksi näppäräksi paketiksi. Otin laukasta käyntiin siirtymisiä, jotka sujuivat hyvin, oman istunnan kunhan muisti. 
Lopuksi otin reipasta laukkaa, jonka jälkeen tein pari laukan vaihtoa, jotka onnistuivat todella hyvin, juuri niin kuin halusinkin. Aloin tekemään loppuraveja, volteilla ulos ja sisään taivutuksia, niin että poika joutui venyttämään molemmat kyljet. siirtymisiä ja väistöjä tein myös, pyrin mahdollisimman monipuoliseen ja hyödylliseen loppu verkkaan, jota tein melko kauan. Lopuksi Niina meni kävelemään loppu käynnit Laikun kanssa. Käykäähän myös katsomassa juuri ilmestynyt äänivideo!


Linkki

2 kommenttia:

#209 Sunnuntai

Erisukuisetsuomenhevoset  kommentista sain idean, että kerron teille miten Laikun kanssa treenailen viikossa itsekseni. Yritän kuvata mahdol...

Suosituimmat