torstai 24. syyskuuta 2015

#109 Esteitä

Julkaisen tämän postauksen nyt, mutta kisoista on tulossa postaus kunhan saan videon ladattua.
Keskiviikona (16.7) pidin ensin Jennille pieni muotoisen tunnin, johon kuuluivat puomit, pienet ristikot ja minipysty. Tehtiin hieman rata harjoituksia, jotka sujuivat ihan hyvin. Jenni meni noin puolituntia, jonka jälkeen itse hyppäsin selkään. Olin jo valmiiksi korottanut esteitä ja tarkoituksena oli hypätä ratoina. Ensin kövelin hetken, otin ohjat ja hain tuntumaa hevoseen, pian otin ravin, tehden voltteja, siirtymisiä sekä hieman väistöjä, jotta sain pojan hyvälle tuntumalle. Aika pian nostettiin laukka, mentiin reipasta laukkaa molempiin suuntiin, jonka jälkeen hiema kokosin laukkaa ja tein parit laukan vaihdot, sitten aloin hyppäämään pysyä, joka oli ensin 60-70cm korkea. Hypyt onnistui mukavasti, oikealta paikalta ja laukka oli koko ajan menossa eteenpäin. Pystyn jälkeen tulin 8-laukka askeleen "linjaa", ensin oli tuo samainen pysty, kahdeksan sopivan reipasta askelta pystylle, jonka alla oli vesimatto sekä alimmaisena puomina toimi aalto ja ylimmäinen oli tietenkin kevyt sinipunainen puomi. Linja tuli hyvin, poika ei katsonut vesimattoa yhtään, hypyt lähti oikeasta kohdasta ja olivat hyviä, sellaisia kuin pitääkin. Annoin pojan kävellä pienen hetken. 

Sitten taisin laittaa puhelimen kuvaamaan ja aloin tulemaan pientä rataa. Linja samasta suunnasta, vesimattoesteeltä oikealle, esteelle jonka alla oli kaksi pientä muurin palaa ja valkoinen puomi niiden päällä. Ennen tuota estettä, laukka oli melkoisen reipasta, esteen päällä laukan vaihto vasempaan ja hypyn jälkeen saikin tehdä työtä, että laukka pysyi kontrollissa. Tuolta esteeltä tasaokserille, josta laukkaa vaihten ja suunta oikealle, siitä taas ensimmäiselle pystylle, josta "valkoiselle" esteelle. Laukat vaihtui joka kerta tosi hienosti ja ajatus oli eteenpäi, suurimmassa osassa käännöksiä täytyi käyttää vain hyvin pieniä apuja, lähes istunnan avulla sain pojan menemään oikeaan paikkaan, pohjetta Laikku kuunteli tosi hyvin. Taas hetki käyntiä.

Kaunis kuva havainnollistaa, missä esteet olivat

Nostin esteitä ja aloin tulemaan kahdeksan askeleen linjaa toisesta suunnasta, ja toiselle pystylle tuli kielto/ohitus, sillä poika jäi kyttäämään valkoisia ämpäreitä, jonka päällä puhelimeni oli kuvaamassa. (puhelin vammasi, joten tämä ei sitten tallentunut). Näytin ämpärit pojalle, eikä ne niin kamalia olleetkaan, uudelleen pystylle ja nyt hyppy oli ihan normaali, siitä suunta vasemalle ja okserille, laukka oikeaan ja joko vesimatolle tai valkoiselle esteelle, en muista enää. Huomasin, että ennen hyppy paikkaa lähden istunnalla "hyppäämään". Täytyy tätä saada korjattua, sillä silloin helposti laikku hyppää väärästä kohdasta, tai ennen estettä tulee kipitys askeleet, ihmekös tuo kun ratsastaja selässä antaa ristiriitaisia käskyjä.

Sen jälkeen korotin esteitä, ja aloin tulemaan satunnaisessa järjestyksessä, yksittäisiä ja pieniä ratapätkiä. Nostin "valkoisen" esteen metriin ja lisäsin toisen puomin alle. Näytin valkoiset ämpärit  pojalle, sillä ne olivat vaihtaneet paikkaa. Alkuun itseäni jännitti ihan hirmuisesti, mutta yllätykseksi poika oli kovasti menossa esteelle! Laukka pyöri hyvin ja ylitettiin este ongelmitta. Tulin sen pariin kertaan ja hyvin onnistui! Hetki käveltiin, jonka jälkeen tulin vesimatto esteen, joka oli nyt reilu 90. Taisi kerran tulla puhtaasti, mutta sitten tiputti metrin sekä vesimaton. Tyhmänä koitin junnata sitä metriä, että pääsisi puhtaasti yli. Kävelin aina välillä, mutta päätin laskea esteen 95 ja tulla sen puhtaasti. Tämä päästiinkiin puhtaasti pariin otteeseen, tulin vielä kaksi pientä rataa jonka jälkeen aloin tekemään loppu raveja, taivutuksia, voltteja,siirtymisiä, pyrkien koko ajan säilyttämään eteen-alas muodon. Loppu käynnit menin kävelemään maastoon, käveltiinkin reilu 20 minuuttia, sillä maneesista lähdettäessä poika oli aivan hikinen, ihmekkös tuo, olihan treeni melkoisen rankkaa ja huomasinkin, että poika alkoi loppuakohti väsymään.Ehkä juuri siksi ei sitä metriä päästy enää puhtaasti yli, vaan ylinpuomi tippui. Hirmuisen tyytyväinen olen näihin suorituksiin! Päästiin metri pari kertaa (muistaakseni 3 tai 4) puhtaasti yli! Poika oli koko ajan tosi kiva ratsastaa ja menossa mukana. 

Tallissa huuhtelin pojan kauttaaltaan ja kylmäsin jalat vedellä. Jalkoihin laitoin vielä linimentitkin, poika karsinaan, taputukset ja venytykset. Jenni olikin puhdistanut karsinan ja tarhan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

#209 Sunnuntai

Erisukuisetsuomenhevoset  kommentista sain idean, että kerron teille miten Laikun kanssa treenailen viikossa itsekseni. Yritän kuvata mahdol...

Suosituimmat