tiistai 15. syyskuuta 2015

#108 Laura ratsastamassa

Sunnuntaina (6.9) Laura tuli kanssani tallille, ensin haettiin Laikku ja samassa juteltiin millainen käytäntö tallilla on, sekä asioita joita on Laikusta hyvä tietää. Varustaessa poika oli kiltisti, vaikka hieman testasikin uutta ihmistä, painaen korvat luimiin ja parilla "uhkailulla", tosin pika totesi pian, että se oli täysin turhaa, sillä Laura ei siitä välittänyt. Varusteet päälle ja turpa kohti maneesia, sillä sää oli sateinen, jolloin kentälle on turha edes yrittää. Maneesissa säädettiin jalustimet ja ratsukko lähti kävelemään. Samalla toki juteltiin niitänäitä maan ja taivaan väliltä. Alkukäyntien jälkeen otettiin luonnollisesti ravia, joka sivulle piti tehdä yksi voltti, sekä tietenkin siirtymisiä pitkille sivuille. Siirtymiset olivat mukavan  rentoja sekä sulavia. Täytyy tähän vielä sanoa, että pidän paljon Lauran ratsastustyylistä! Alkuun ravissa voltit eivät olleet ihan rehellisesti läpi hevosen koko kropan taipuneita, mutta en tietenkään sitä oleta ensimmäisellä ratsastus kerralla, kun kaikki on uutta ja jännittävää. Hetken mentyä kuului Lauralta kommentteja, että Laikkua on kiva ratsastaa. Meno näytti molempiin suuntiin oikein mukavalta. Pitkille sivuille lisättiin avotaivutusta, tässä poika tuli aijoittain rehellisesti koko kropan läpi, käyttäen hyvin takapäätä sekä selkäänsä. Kun oltiin hyvän aikaan ravailtu, siirryttiin hetkeksi käyntiin ja alettiin tekemään väistöjä, tässä poika testasi miten paljon ratsastaja väistössä pyytäää sekä vaatii. Ensimmäisellä kerralla Laikku tulikin hyvin vähäisillä ristiaskelilla, eikä se takapää oikein mukana ollut. Uudelleen yrittäessä, alkoi sitä väistöaskelta tulemaan paljon paremmin ja takapääkin oli liikkeessä mukana.

Väistöistä on vaikea saada hyvää kuvaa..
Seuraavaksi olikin laukan vuoro. Ensin mentiin helpompaan, eli vasempaan kierrokseen. Ensin pysyteltiin keskiympyrällä, hakien hyvää tuntumaa sekä pientä sisäänpäin taivutusta. Taivutus ei kokoajan tullut koko kropan läpi, mutta hienoja pätkiä tuli! (Ja silloin tietenkään en niitä kuvia ottanut..)

Pian siirryttiinkin päätyyn laukkaamaan, sekä tekemään siirtymisiä raviin. Ravisiirtymät tulivatkin todella hyvin, eikä siirtymästä tullut kiireinen tai töksähtelevä.Laukan jälkeen ravi olikin hieman rennompaa ja ilmavampaa. Tehtiin parit laukan nostot ravista sekä käynnistä ja molemmista askellajeista laukka nousi tosi hyvin. Annettiin pojan hetki kävellä ja ratsastajan hengähtää.


Käyntien jälkeen otettiin ravia, haettiin tuntuma takaisin tehden voltteja ja siirtymisiä. Sen jälkeen nostettiin oikea laukka, tämä onkin sitten se vaikeampi suunta. Ensin pyörittiin päädyssä isolla  ympyrällä, tavoitteena saada rento laukka hieman sisällepäin asettuneena. Hetken päästä lähdettiin laukkaamaan ympäri uraa, tehden ympyröitä melko usein. Laukka pyöri hyvin, eikä  takaosa suuremmin jäänyt sisä- tai ulkopuolelle. Tähänkin suuntaan tehtiin paljon siirtymisä raviin, siirtymät olivat sulavia, vaikka eivät ihan niin rentoja kuin toiseen kierrokseen olivat.Laukan jälkeen otettiin ravi, tehtiin ravissa joka sivulle voltti, huolellisesti taivuttaen koko kropan läpi. Ensin poika päätti, että loppu ravit mennään helpommalla kaavalla, mutta kun ratsastaja pyysin pariin otteeseen, niin suostui poikakin kivaan, rentoon yhteistyöhön. Kun molempiin suuntiin oli tehty voltteja ja saatu poika taipumaan läpi kroppa, annettiin ohjaa pidemmäksi, näin venyttäen Laikkua ravissa. Laikku pärskähteli tyytyväisesti, taisi ratsastajakin olla tyytyväinen lopputulokseen, ainakin minä olin. 

Lopuksi tietenkin käveltiin loppu käynnit ja mietittiin miten ratsastus meni. Tallissa laitettiin Laikku sisälle, siivottiin tarha sekä karsina. Tallipäivä oli oikein mukava taas kerran. 2 kommenttia:

  1. Kiva poataus! Sulla käykin nyt paljon kavereita ratsastamassa Laikkua! :) Toi maneesi näyttää niin hienolta, sateella varmasti kiva suoja! Eikö tuolla ollut iso kenttäkin? Mikset ikinä siellä mene? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep nyt on aika paljon käynyt, mutta eipä se haittaa, koska lähes aina ratsastan myös itse. :) Käytän kenttääkin, silloin kun voi, koska se on hirveässä kunnossa jos on vähänkin satanut ja on suositeltu, ettei silloin siellä mennä. :)

      Poista

#209 Sunnuntai

Erisukuisetsuomenhevoset  kommentista sain idean, että kerron teille miten Laikun kanssa treenailen viikossa itsekseni. Yritän kuvata mahdol...

Suosituimmat