maanantai 21. marraskuuta 2016

#172 Maasakäsittelyä

Maastakäsittely on ainakin omasta mielestäni todella tärkeä ja mielestäni ratsukon yhteistyöhön ei voi koskaan panostaa liikaa. En ole käynyt mitään kursseja, saati lukenut kirjoja, vaan olen aina mennyt oman fiiliksen, sekä hevosen fiiliksen mukaan. Lähinnä olen pyrkinyt siihen, että Laikku kunnioittaa ihmistä sekä että meillä on kivaa. Joitain temppujakin ollaan hieman opeteltu ja tässä postauksessa hieman esittelen niitä. 


Ensin ihan perus seuraaminen. Tässä on tärkeää se, että ihmiselle on oma tila jota hevonen kunnioittaa. Kuvat on tosiaan videosta, joka on puhelimellani kuvattu. Laikku on helposti sellainen, että se helposti tulee "liian" lähelle kerjäämään, eikä kunnioita ihmisen tilaa. Tätä ollaan siis treenattu myös.


Seuraavaksi peruutus. Tosi simppeli tämäkin ja lisäksi todella hyvä harjoitus hevos lihaksistolle. Peruutuksessakin huomaa helposti, miten hevonen kunnioittaa ihmistä. Laikku yleensä väistää ihmistä tosi kivasti.

Tätä laadun määrää, koittakaa kestää.

Kolmatena ollaan opeteltu kuopimista käskystä. Käskyn olen nimennyt koputtamiseksi. Tämän poika oppi nopeasti. Laikku oppii temput tosi nopeasti, kunhan osaan näyttää ne tavalla minkä poika hoksaa. Laikusta huomaa helposti sen, että se hirveästi tykkää, kun joutuu keskittymään ja miettimään mitä tehdään. 

Tästä oli vaikea saada järkevää kuva
Neljäntenä ollaan opeteltu pyörimis käskyä, "pyöri". Ideana, että poika tekee mahdollisimman pienen ympyrän. Tässä itse olen melko paljon mukana.

Laikku keskittyy hirveän paljon, jonka näkee selvästi sen ilmeestä
Viidentenä on jalan ylhäällä pito, "pidä". Tätä käytän kavioita putsatessa hyväksi ja poika pitääkin melko kivasti jalan ylhäällä. Suurimman osan "tempuista" olen itse keksinyt. Kuudentena opetellaan kumartamista. Tämä sujuu jo melko kivasti, vaikka apuja tarvitaankin tosi paljon. Nykyään Laikku on jo kivasti hoksannut tätä ideaa, toimii myös hyvänä venytyksenä.


Viimeisenä ollaan opeteltu väistöä. Tätä on ihan jännä ollut kokeilla ja ensin ei meinannut poika millään tajuta ideaa. Nyt poika on jo idean melkein kokonaan hoksannut. 

Laikun kanssa opetellaan vieläkin paria temppua, mutta niistä joskus sitten kun ne onnistuvat. 

Mitä pidit tällaisesta postauksesta? Tykkäätkö itse tehdä maastakäsittelyä?

Linkki

6 kommenttia:

 1. Todella kiva postaus. Kivoja tempppuja, oot opettanut Laikulle. Mulla on työn olla opettaa Paulille luosetuleminen vihellyksestä.

  VastaaPoista
 2. Tosi hienosti olette opetelleet yhdessä näitä juttuja! :) Mä aikoinaan hoitohepan kanssa en opetellut muuta kuin seuraamisen ja luokse tulemisen, mutta se riitti meille, koska kyseessä oli ratsastuskouluheppa- ettei esimerkiksi vahingossa rupea kuopimaan käskyn kuullessaan sopimattomassa tilanteessa. Tammuli oli myös tosi oppivainen ja herkuille niin perso, että tarhassakin se tuli aina luokse vaikka en sitä olisi ollutkaan laumasta hakemassa :) Soraya oli kyllä siitä ihana, että se luotti ihmiseen ihan pyyteettömästi, ei yhtään epäröinyt tehdä asioita ihmisen mukana :)
  Tempuista hienoin oli mielestäni tuo kumarrus! Mitäs vielä ajattelit pojalle opettaa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kivan kuulloinen tuo Soraya :) heh, en kehtaa vielä oikeen kertoa mitä olen ajatellut jos en jaksakkaan niitä opettaa.. :D

   Poista
  2. Haha! :D Joulukalenterissa sitten näkyykin pieni pätkä leikkiä Sorayan kanssa, silloin me hypittiin vähän esteitä🐴 Oletko Laikun kanssa kokeillut kavaletteja niin että se seuraa? :)

   Poista

#209 Sunnuntai

Erisukuisetsuomenhevoset  kommentista sain idean, että kerron teille miten Laikun kanssa treenailen viikossa itsekseni. Yritän kuvata mahdol...

Suosituimmat