sunnuntai 25. lokakuuta 2015

#116 Estevalmennus

Eilen Mimmi tuli pitämään (meidän tallille) estevalmennusta minulle ja Empulle. Ensin käveltiin alkukäyntejä samalla kun muut rakensivat rataa. Jonkun aikaa käveltyä, aloin ravailemaan. Laikku oli hirmuisen tahmea, ei kuunnellut pohjetta eikä oikeen taipunut. Ravailtiin molempiin suuntiin, tehden voltteja ja siirtymisiä. En saanut ratsastettua Laikkua yhtään pohjan ja ohjan väliin, vaan poika jäi pitkäksi madoksi.
Kaikki kuvat c Jemina
Pian otettiin pääty ympyrällä laukkaa ja Mimmi alkoi opettamaan, sillä rata oli jo rakennettu. Otettiin laukassa ensin hieman kevyessä istunnassa eteen. Laikku jäi pohkeen taakse, eikä myöskään taipunut. Laukassa tehtiin tempon vaihtelua, tässä hidastaminen onnistui tosi siististi ja helposti. Sen jälkeen alettiin tulemaan pariin kertaan ristikkoa keskiympyrällä. Laikku jäi pohkeen taakse, eikä laukka ollut tarpeeksi rytmikästä vaan pitkää humputtelua. Oma jalka lähti hiihtelemään minne sattui eikä pohkeeni pysynyt kiinni.


Ristikko nostettiin pystyksi ja se tultiin molempiin suuntiin pariin otteeseen. Koska jalkani lähti liian taakse, niin tulin esteen ilman jalustimia, näin jalkani pysyi oikeassa paikassa ja poikakin tuntui kivalta.


Alettiin tulemaan linjaa jossa oli pysty ja okseri. Ensin tultiin peruslaukalla ja askeleita tuli kuusi molemmille. Alettiin lyhentämään laukkaa, joten tultiin seitemän askeleen laukalla, ajattelin että jes tämä on aina ollut helppo tehtävä meille. Laukka jäi hirmu pitkäksi, eikä laukka ollut "vieteri" tyylistä, jota voisi helposti lyhentää ja pidentää tarpeen tullen. Tultiin seitsemällä askeleella, mutta kaikkea muuta kuin helppoa se oli. Laikku ei tahtonut millään lyhentää ja samalla pitää askelta rytmikkäänä. Seuraavaksi piti tulla kahdeksalla askeleella, tätä ei saatu vaan tultiin seitsemällä. En tainnut saada sitä kahdeksaa ollenkaan, toisin kuin Emppu sai Namun kanssa sen kahdeksan, jo ensimmäisellä kerralla!


Tuntui siltä ette päässyt hyppyihin ollenkaan mukaan, olin ennen estettä jo hyppäämässä ja esteen jälkeen lösähdin kaulan päälle.. Sitten alettiinkin tulemaan sama linja ja linjalta okserille. Okserille tuli hyvä hyppy ja laukka vaihtui. 


Vaihdettiin suuntaa, tultiin okseri, äskeisen linjan okseri, sarja josta linjalle ja linjalta toiselle askeleen pidemmälle linjalle. Laukka loppui ennen ensimmäistä okseria, sillä jalkani jäi tyhjäksi eikä tukenut poikaa loppuun asti. Seuraava okseri menikin ihan hyvin, sarja onnistui ilman ongelmia, käännös vasemmalle, jossa laukka valui pitkäksi. Ensimmäiselle linjalle tuli hyvät hypyt, mutta laukka oli liian pitkää ja reipasta. Sama juttu toisella linjalla. 

Sen jälkeen tultiin pidempi linja kerran, niin että väliin tuli kahdeksan askelta. Laukka lyheni ja väliin tuli yhdeksän askelta. Vieläkään laukka ei ollut rytmikästä. Sitten okseri vasemmasta suunnasta, oikealle pidemmän linjan keltavihreälle pystylle, josta käännös oikealle muurille, jatkettiin linjan toiselle punaiselle esteelle, okseri samasta suunnasta josta toisen linjan okserille siitä sarjalle.  Okserille tuli hieman parempi laukka, keltavihreälle hyvä tie ja hyppy oli hyvä. Muurile käännös oli vaivaton, poika kääntyi tosi helposti ja hypystä tuli hyvä. Laukka pysyi hyvänä ja oli jopa hieman säädettävissä, punaiselle tuli hyvä hyppy josta taas samalle musta valkoiselle okserille, laukka pysyi yllä hyvin. Ennen linjan okseria piti ottaa kiinni, mutta en saanut kunnolla laukkaa lyhennettyä ja tähän tuli hyppy läheltä pudottaen puomin. Sarja jännitti, mutta siihen tuli hyvät hypyt.


 
Näitäkin tehtäviä tultiin pariin otteeseen. Laukka parani loppua kohti, muttei siltikään ollut tarpeen rytmikästä läpi tehtävän vaan loppua kohti valahti Laikku madoksi ja unohdin ratsastaa esteiden välissä. Alkoi muuten hieman ärsyttämään kun oksereille laukka aina loppui, mutta itseppä en pitänyt jalkaa kiinni ja tukenut sillä, niin en yhtään ihmettele. Yli mentiin joka kerta, vaikka räpellystä se suurimmilta osin olikin. Sitten mustavalkoinen okseri oikeasta suunnasta, käännös oikealle josta tultiin sarja ja heti perään okseri ja siitä mustavalkoiselle okserille. Käännös oikealle, linjan punainen pysty josta muurille, muurilta vasemmalle ja kahdeksan askeleen linja. Mustavalkoiselle okserille Laikku laukkasi reippaasti ja jouduin ihan kunnolla pidättelemäänkin, käännö oli melko helppo, ei tullut sitä yleistä ajatusta ettei poika käänny. Sarja tuli hyvin, hieman ehkä kaukaa ja okserille tuli hyvä hyppy, mustavalkoiselle okserille hyvä hyppy, linjjan punaiselle esteelle hyppy oli hyvä ja laukka oli hyvä, rytmikäs ja hyvin hallinnassa. Muurilla lauka ei vaihtunut, muurin jälkeen tuli risti laukka, joka korjaantui melko pian. Linjalle tuli hyvät hypyt, kuudella askeleella tosin. 
Lopuksi vielä tultiin mustavalkoinen okseri, sarja, okseri jonka jälkeen piti hevonen olla suora ja tehdä pysähdys. Poika pystähtyi, vaikka nättiä ratsastukseni ei ollut. Loppu verkassa venyteltii hevosten kauloja sekä kylkiä ympyrällä. Laikku oli mukava ratsastaa ja lopuksi annettiin hevosten ravissa venytellä eteen ja alas. Loppukäynnit ja palautteet ratsastuksesta. Kivaa oli, vaikka itseäni harmittikin, etten osannut ratsastaa. 4 kommenttia:

 1. Hienosti teillä meni vaikket sitä uskokaan! :D On niitä huonompiakin kertoja kuitenkin ollut, ja ainakin meillä oli kivaa!
  Ps. Tuo talli näytti kyllä upealta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi ;) Ja niinpä, toi talli on kyllä niin kiva :D

   Poista

#209 Sunnuntai

Erisukuisetsuomenhevoset  kommentista sain idean, että kerron teille miten Laikun kanssa treenailen viikossa itsekseni. Yritän kuvata mahdol...

Suosituimmat